srijeda, 10. prosinca 2014.

Francis Ford Coppola

Američki redatelj, scenarist i producent.Uspjeh njegova gangsterskog epa, a ujedno i obiteljske kronike. Koji se našao na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena i dobio tri Oscara, svrstava Coppolu među vodeće američke redatelje koji početkom sedamdesetih bitno utječu na holivudski film.
Za nastavak svog najvećeg uspjeha Kum II dobiva šest Oscara 1974. godine. To mu 1979. godine omogućuje realizaciju njegova najambicioznijeg projekta, spektakla Apokalipsa danas.U ranim šezdesetim, Coppola je počeo svoju profesionalnu karijeru snimajući niskobudžetne filmove s Rogerom Cormanom te pisati scenarije. Svoj prvi poznati film snimio je s Cormanom, niskobudžetni Dementia 13. Nakon što je prešao na polje mainstream filmova, s filmom You're a Big Boy Now, Coppoli je povjerena filmska verzija broadwayskog mjuzikla Finianova duga, s Petuliom Clark u njezinom prvom američkom filmu, veteranom Fredom Astaireom u glavnim ulogama. Producentu Jacku Warneru zasmetala je Coppolina "hipi" pojava s čupavom kosom i bradom pa ga je ostavio da se sam snalazi. Odveo je glumce u Napa Valley kako bi snimili većinu vanjskih scena, ali te su scene bile u teškom kontrastu s onim snimljenim u ozvučenim holivudskim studijima, pa je film ispao nepovezan
  • Osvojio je pet Oscara: za režiju (Kum II), najbolji film (Kum II), najbolji adaptirani scenarij (Kum i Kum II) i najbolji originalni scenarij (Patton).
  • Dobitnik je četiri Zlatna globusa: za režiju (Kum i Apokalipsa danas), najbolju originalnu glazbu (Kum) i najbolji scenarij (Kum).
  • Dobitnik je BAFTA nagrade za najbolju režiju (Apokalipsa danas).
  • S filmom Drakula osvojio je nagradu Saturn za najbolju režiju.

Nema komentara:

Objavi komentar